Prof. Dr.
Fatih ÖKTEM

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları

Bademcik ameliyatı genellikle yılda beş defa veya iki yıl üst üste üç kereden çok akut bademcik iltihabı atağı geçiren hastalar için önerilir. Ameliyatı gerektiren diğer durumlar hastanın ateşli havaleler geçirmesi, kalp kapağında mevcut bir hastalığının olması, kronik bademcik iltihabıyla birlikte şiddetli boğaz ağrısı, ağız kokusu gibi şikayetleri bulunması şeklinde sıralanabilir.

Boğazda yutma güçlüğü uyandıracak seviyede büyük bademcik varlığında, bademciğinin çevresinde apse olan hastalarda, sürekli ağız solunumu yapan ve horlama şikayeti olan kişilerde de bademcik ameliyatları olumlu sonuçlar vermektedir.

Bademciğin geniz eti ile birlikte büyümesi özellikle çocuk hastalar için;

• Konuşmada bozukluk,
• Yeme güçlüğü,
• Gelişim geriliği gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir.

Geniz eti ameliyatları geniz boşluğunda yer alan lenf dokusunun burun tıkanıklığına sebebiyet verecek düzeyde büyümesi sonucu yapılan ameliyatlardır. Tıp dilinde adenoidektomi olarak adlandırılan ameliyatlar, geniz eti enfeksiyonu yılda beş defa ve üzeri şekilde antibiyotik tedavisini gerekli kılan hastalarda ve orta kulakta sıvı birikimi yaşayan kişilerde sıklıkla tercih edilir.

Bademcik ameliyatında olduğu gibi geniz eti problemlerinde de ağızdan soluma hali, hastalarda horlamayı beraberinde getirebilir. Özellikle obstrüktif apne sendromu geniz eti ameliyatını gerektiren bir durumdur.

Geniz eti büyümesi olanlar;

• Konuşma bozukluğu, kronik akciğer hastalığı, gelişim geriliği,
• Ağız ve diş eti hastalıkları,
• Yüz kemiğinde gelişim bozukluğu riski taşıyabilen hastalardır.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ciddi boyutta bir şikayeti olmayan fakat bademcikleri çok büyük hastalara yapılan operasyonda belirli bir miktar bademcik dokusu bırakılarak sınırlı cerrahi uygulanır. Bu sayede vücudun mikroplara karşı savunma sistemi korunmuş olur. Bademciklerin tamamen alınmasına yönelik olarak yapılan ameliyatlarda bademcikler kapsülleriyle beraber ilgili alandan çıkarılır ve herhangi bir bademcik dokusu bırakılmaz. İşlem sonrasında doktorun önerdiği beslenme programı uygulanmalıdır. İlk iki hafta yutkunmada ve konuşmada güçlük, kulak ağrısı gibi şikayetlerle karşılaşılabilir. Beslenme için genellikle sıvı gıdalar verilir. Nefeste koku, ses tonunda hafif bir değişim gibi durumlarla karşılaşmak normaldir. Ortalama 2 hafta içinde hastanın tüm şikayetleri ortadan kalkar.

HİZMETLERİMİZ

İLETİŞİM