Prof. Dr.
Fatih ÖKTEM

Kepçe Kulak , Kulak estetiği

Baş ve boyun bölgesinde en sık rastlanan konjenital deformite kepçe kulaktır. Kepçe kulak deformitesi, estetik bir problem olmasının önünde çocuklarda duygusal ve davranışsal problemlere yol açabilir.

Kulak estetiği hangi hastalar İçin yapılabilir?

Kulak kepçesinin gelişiminin ilk safhasını tamamladığı 5 yaş civarı ameliyat için ideal zamandır. Okul çağındaki çocuklardan yetişkin bireylere kadar, ameliyatı engelleyen herhangi bir sağlık problemi olmayan her birey kepçe kulak estetiği için uygun bir adaydır.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon eşliğinde yapılan kepçe kulak operasyonlarında yaş, önemli bir kriterdir. Genellikle küçük çocuklar için otoplasti ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında birçok yaklaşım ve teknik söz konusudur.

Kıkırdaklara dikişler yardımıyla şekil verilmesi ya da kıkırdakların rahat şekil alabilmeleri için çeşitli zayıflatma yöntemlerine başvurulması gibi işlemler gerçekleştirilir. Bazı hastalar için kıkırdakların belirli seviyede çıkarılması da tercih edilebilir.

Kepçe kulak ameliyatı ne kadar sürer?

Operasyon süresi ortalama 1-2 saat arasında farklılık gösterir. Kullanılan teknik ve vakanın durumu ameliyat süresini değiştirebilen bir kriterdir.

Kepçe kulak ameliyatı sonrası ne gibi durumlarla karşılaşılır?

• Ameliyatın ardından hasta ciddi boyutta bir sağlık problemiyle karşılaşmaz. Ağrısı yok denecek kadar azdır. Olası bir durumda basit ağrı kesicilerle müdahale mümkündür.
• Kulaklar ameliyat sonrası şeklini korumak için bandajla sarılır.
• Ameliyattan sonraki ilk bir aylık süre zarfında hastaların kafa bandını hekimin belirttiği şekilde kullanmaları önerilir.
• Dokuların tamamen iyileşmesi ortalama iki ay içerisinde tamamlanır.
• Tam iyileşme sürecinde hastanın kulak kepçesini altı ay boyunca travma ve darbelerden koruması gereklidir. Bu durum özellikle dikişli ameliyatlar için önem arz eder.

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskli midir?

Bazı hastalarda operasyon sonrası hematom oluşum riski (ameliyatın yapıldığı alanda kan toplanması) görülebilir. Diğer bir riskli durum ise enfeksiyondur. Ancak her iki sorunda da hastalar tedavi edilebilir ve genel sağlık durumları kontrol altına alınabilir.

Ameliyat sonrası bazı hastalarda kulaklarda asimetri oluşması ve kepçe kulak görünümünün yeniden tekrarlaması nadiren de olsa karşılaşılabilen bir durumdur. Doğru teknikler ve değerlendirmelerle rastlanma ihtimali düşük olsada ilgili hekimin işlem becerisi otoplasti ameliyatlarında göz önüne alınması gereken bir kriterdir. Bu gibi durumlarda operasyonun yenilenmesi gerekebilir.

HİZMETLERİMİZ

İLETİŞİM